Exposities

Gesammtkunstwerk Der Spiegel

Gesammtkunstwerk Der Spiegel

Het idee voor het Gesamtkunstwerk Der Spiegel is ontstaan uit de spiegel die Claire, tijdens het interview, presenteerde als symbool voor Onze Buren. Vrij vertaald: De buren weerspiegelen jou. Ze zijn zoals jij. En als je iets niet bevalt is dat een spiegeling van je eigen geest.

Uit alle interviews kwam naar voren dat de buren van de beide buurlanden elkaar uiterst positief beleven. De geïnterviewden ervaren nauwelijks verschil met hun buren, vooral bij leeftijdsgenoten. Daarom maakten we een kunstwerk waarin wijzelf en deze prachtige bloei van onze relaties met de buren weerspiegeld zijn. Wij, de kunstenaars, zijn allemaal ‘babyboomers’, geboren in het decennium na de tweede wereldoorlog. We groeiden op in een andere tijd.  We zijn blij te ervaren dat de relaties met de buren weer heel zijn geworden en mooi zijn opgebloeid.

Achter de silhouetten kijk je in spiegels met enkele woorden die we kernachtig vonden voor de interviews. Dezelfde woorden staan in het Nederlands op de voorkant: moed, vrijheid, vertrouwen, hoop en verbinding. Iedere toeschouwer kijkt over de schouder van het silhouet met ons mee en ziet zichzelf! Een Gesamtkunstwerk staat ook voor het samengaan van verschillende kunstdisciplines. Onze installatie is een samengaan van schilderkunst en videokunst. Links en rechts van onze silhouetten zie je twee films die samen het videokunstwerk ‘Babyboom und Nachtkerze’ vormen. In Deel I zijn in de film foto’s van ons te zien als babyboomer en een teunisbloem die in werkelijke tijd is weergegeven. De bloem opent tijdens schemertijd in een minuut. De film eindigt in een samengaan van onze landskleuren. Deze kleuren zijn in een abstracte synthese uitgewerkt in Deel II; rechts van de silhouetten te zien.

Marja Hens, Sieuwke Ronner, Mineke Gravers, Jan de Boer, Ewout van Roon

Image

Wil je op de hoogte blijven?

Ontvang gratis mijn nieuwsbrief: ontdek mijn nieuwste werken, met het verhaal daarachter en uitnodigingen voor nieuwe exposities in je mailbox.

Hoe we met je data omgaan?
Dat kan je bekijken in onze privacyverklaring. Je kan je ook altijd weer afmelden voor deze e-mails.