Kunstmuseum Den Haag - Monet

Kunstmuseum Den Haag - Monet

Kunstmuseum Den Haag - Tuinen van Verbeelding t/m 02-02-2020!
Claude Monet (uit 1908): "Deze landschappen van water en weerspiegelingen zijn een obsessie geworden. Ze gaan de krachten van een oude man te boven, en toch wil ik er in slagen weer te geven wat ik zie. Ik vernietig ze ... ik begin er opnieuw aan... en ik hoop dat uit zoveel pogingen iets zal voortkomen".

Gedurende zijn leven staat Monet bekend als een kunstenaar met een bijzonder gevoelig netvlies. "Monet is niets dan oog, maar kolere wat voor oog!", luidt een befaamde uitspraak van de kunstenaar Paul Cézanne. Als de lens van een camera zou Monet onbevangen zijn waarneming vastleggen. Maar in Giverny wordt "Het Oog" langzaam blind. Begin jaren 1920 schildert hij daardoor een reeks curieuze werken, waaruit de voorstelling amper valt te ontwaren. In 1923 ondergaat Monet eindelijk de door hem zo gevreesde staaroperaties. Mede dankzij speciale brillenglazen weet hij zijn zicht genoeg te herstellen om de Grandes Decorations te voltooien. Met verwondering kijkt hij terug op de werken die hij kort daarvoor had geschilderd.

Wil je op de hoogte blijven?

Ontvang gratis mijn nieuwsbrief: ontdek mijn nieuwste werken, met het verhaal daarachter en uitnodigingen voor nieuwe exposities in je mailbox.

Hoe we met je data omgaan?
Dat kan je bekijken in onze privacyverklaring. Je kan je ook altijd weer afmelden voor deze e-mails.